fbpx
1034 megtekintés

4 ok amiért érdemes rövid időszakra külföldön dolgozni

1034 megtekintés
4 ok amiért érdemes rövid időszakra külföldön dolgozni

A kereseten kívül, ha időnként külföldön dolgozol, lehetőséged lesz tapasztalatot szerezni és sok új dolgot tanulni

Más országban dolgozni vonzó lehet azok számára, akik pénzszerzési lehetőségeket keresnek és jelen helyzetükben korlátozva vannak Litvániában. De nem mindenki engedi meg magának, hogy hosszabb periódust töltsön külföldön. Vagy azért mert családod van, vagy tanulmányokat folytatsz, vagy szereted a mostani életed, csak éppen egy rövid időszakra változást szeretnél. Hogy milyen előnyei vannak az időszakos külföldi munkának, az helyzettől függ.

4 ok amiért érdemes rövid időszakra külföldön dolgozni

1 Munka a nyári vakáció ideje alatt

A legtöbb fiatal számára nehézséget okoz tanulni is, és ugyanakkor költőpénzt szerezni. Ezért vonzó a fiatalok és egyetemisták számára, hogy amikor megkezdődik a nyári vakáció, néhány hónapra külföldre menjenek dolgozni. Ha az elvárások nem túl nagyok, akkor az egyetemistáknak elég nagy esélyük vab külföldön munkahelyet szerezni. Egyetemistának lenni nem azt jelenti, hogy a tanult területen már szakértő vagy. Ezért amikor külföldre mész, egy olyan munkahelyet kell választani, amit ideiglenes alkalmazottként könnyen elvégezhetsz és nincs szükség több hónapos kiképzésre. Hollandiában a nagy kitermelő cégeknek és raktáraknak sok olyan ideiglenes alkalmazottjuk van, akik a nyári hónapokban szabadságra mennek. Az ilyen típusú cégek, akiknél a legzsúfoltabb periódus a nyári hónapok alatt van, kimondottan szeretnek egyetemistákkal dolgozni. Az egyetemisták jó fizikai állapotuk van, jól beszélik az angol nyelvet, és általában hamar megtanulják az elvégzendő feladatokat.

 

A külföldi munka néhány hetes kiképzést igényel. Ezért a minimális periódus, amelyre a külföldi cégek egyetemistákat alkalmaznak az két hónap. Ne felejtsd el azt sem, hogy ahhoz, hogy ideiglenesen külföldön dolgozz, szükséged lesz útiköltségre, hogy elérj az illető országba és vissza.

Amikor elkezdesz ideiglenesen külföldön dolgozni, látni fogod, hogy sok külföldi fiatal és egyetemista ugyanazt a munkát végzi, és sok helyi fiatal és egyetemista dolgozni megy ugyanabban a raktárban. Ezért a munkában kellemes a hangulat, és ott is, ahol laksz.

Amennyiben tanulmányaidat megszakítottad az iskolai év közepén, és nem vagy meggyőződve, hogy folytatni szeretnéd, érdemes egy éves szünetet tartani, és ebben az időben külföldön dolgozni.

2 Szakítsd meg tanulmányaidat

Sok egyetemista elkezd tanulni valamilyen szakon, aztán rájön, hogy nem szeretné ezt folytatni, és a következő évben valamilyen más területen szeretne tanulmányokat folytatni.

Amikor egyetemistaként a félév közepén megszakítod tanulmányaidat, előnyös ideiglenesen külföldre menni dolgozni egy ideiglenes munkaközvetítő iroda segítségével.

Környezetváltás

A környezetváltás nekem mindig új ötleteket ad arra, hogy mit is szeretnék az életemmel kezdeni. Ha mindig ugyanabba a környezetve vagyok beszorítva, nem támadnak ötleteim arra, hogy minként tudnám a szakmai életemet fejleszteni. Tanulmányaim alatt fél évig Finnországban laktam, tanulmányaim befejezése után pedig motorbiciklin kirándultam a világban. Visszatekintve, ezek voltak azok a pillanatok, amelyek megváltoztatták életemet. Nem hinném, hogy a többi egyetemista részére ez más lenne.

Találd meg a neked megfelelő céget

Ha egy ideiglenes munkaközvetítő irodával dolgozol, lehetőséged nyílik különböző munkahelyeket kipróbálni különféle cégeknél. Beszélhetnék a sok tapasztalatról, amelyeket egyetemista éveimben szereztem, amikor különböző cégeknél dolgoztam. Dolgoztam farmokon, raktárban, taxi cégeknél, marketing cégeknél és higiéniai szolgáltatásokban. Ez lehetővé tette, hogy megértsem miben vagyok jó, milyen cégnél szeretnék dolgozni tanulmányaim befejezése után, és általában, ha szeretném, hogy főnököm legyen. Számomra letisztult, hogy olyan cégnél szeretnék dolgozni, ahol befolyásolgatom a döntéshozatalt.

Ezért tanulmányaim befejezése után saját vállalkozásba kezdtem. Ezeket a következtetéseket egyetemistaként levonhatod pár hónap alatt, míg mások egy életen keresztül kínlódnak. Ne félj tehát több munkahelyet kipróbálni különféle cégeknél, csak így tudod meg, hogy milyen cégek tetszenek, ha nagy vagy kis vállalkozásban szeretnél dolgozni. Gondolj a hosszú távú hasznokra.

Kialakítasz nagy hálozatú kapcsolatokat

Nem vagy az egyedüli egyetemista, aki külföldön dolgozik. Sok olyan egyetemista van, aki hasonló helyzetben van, és úgy dönt, hogy ideiglenesen külföldön dolgozik. Megszokássá válik, hogy egyetemisták különböző országokból külföldre menjenek dolgozni, ez pedig lehetővé teszik számodra, hogy barátokat szerezz Európa különböző országaiból. Olyan barátokat, akik pár éven belül befejezik tanulmányaikat és elkezdik szakmai életüket.

Proga sutikti daug naujų žmonių

Tapasztalatból mondom, hogy ez a hálozat segíteni fog a jövőbeli szakmai életedben. Nem csak a külföldiek, akiket megismersz, hanem a helyi egyetemisták is, akikkel találkozol. Hollandiában megszokott dolog, hogy a tanulmányok mellett az egyetemistáknak van egy szakképzetlen állásuk is. Nem lényeges, hogy milyen környezetből származnak. A holland szülők ezt a módszert alkalmazzák arra, hogy gyerekeiket önállóságra tanítsák, valamint arra, hogy a pénz nem a fákon nő.

Számomra a barátok és a vállalkozós kapcsolataim nagy része a múltbeli ideiglenes állásokból származik. Portugáliai ügyvédektől kezdve egész a holland pénzügyi szakértőkig, Nehezen tudod elképzelni, hogy mennyire fontosak azok a személyek, akiket egyetemista éveid alatt ismersz meg miközben ideiglenesen külföldön dolgozol.

Megszerzed a tanulmányaidhoz szükséges pénzt

Valószínű, hogy az egyik legfontosabb oka annak, hogy az egyetemisták külföldre mennek dolgozni, az a pénzszerzés. A legtöbb egyetemista tudja, hogy nem tud annyi pénzt spórolni, amennyi a tanulmányaihoz szükséges. Ha ideiglenesen külföldön dolgozol, egyetemistaként sikerülni fog minden hónapban némi pénzt spórolni, ami nagy segítség lesz az egyetem nehéz éveiben. Ez pedig valamilyen szabadságot nyújt neked arra, hogy tanulmányaidra koncentrálj, és ne azon gondolkozz, hogy miként boldogulsz a hónap végéig. Csodás dolog úgy befejezni a tanulmányokat, hogy nincs sok adósság a hátad mögött. Ilyen módon egy egészségesebb pénzügyi helyzettel indulsz neki szakmai életednek.

Megismersz egy új országot, ahol tanulhatsz

Amikor egy új, külföldi országban élsz és dolgozol, hozzáférsz olyan egyetemekhez és tanulmányokhoz, amelyek érdekelhetnek. Sokan azt hiszik, hogy külföldön tanulni sokkal drágább, mint az anyaországban, de ez nem mindig igaz.

Ha például Hollandiában tanulsz, és most saját tapasztalatból mondom, akkor várhatóan egy iskolai évre 1900 Eurótól felfele fogsz fizetni. Ez az összeg pedig kisebb, mint az, amit a litvániai egyetemisták fizetnek tanulmányaikra.

A holland tandíj, összehasonlítva az amerikai vagy angol tandíjakkal, jóval hozzáférhetőbb. Ez azért van, mert a holland tanulmányok egy részét az állam támogatja. A Hollandiában való tanulás másik előnye, hogy ha úgy döntesz, hogy tanulmányaid mellett dolgozni is fogsz, akkor lecsökkentheted költségeidet az adókból, amiket kifizetsz. Ilyen módon majdnem mindig számíthatsz arra, hogy az adót visszatérítik, ha Hollandiában tanulsz és dolgozol. Elég jól hangzik, nem?

A holland egyetemek annak érdekében, hogy több külföldi egyetemistát vonzzanak be sok angol nyelvű tanulmányt hirdetnek meg. Hollandiában több mint 2100 tanulmány folytatható angol nyelven. Biztos van angol nyelvű képzés a te szakterületeden is.

3 Vakáció van, de nincs pénzed

Mindenkinek szüksége van időnként egy kis szünetre. A környezetváltás és a körülötted levő személyek változása motiváló és inspiráló hatású.Ha már türelmetlenül várod a vakációt, de nincs elegendő pénzed, hogy néhány hetet tölts valamilyen trópusi helyen, vagy nincs kedved ugyanarra a helyre menni kirándulni az anyaországban, akkor az ideiglenes külföldi munka egy jó megoldás lehet.

3 Norisi atostogų, tačiau nėra tam pinigų

Amikor ideiglenesen külföldön dolgozol, a legtöbb helyen a munkaidő hétfőtől péntekig tart, ami azt jelenti, hogy hétvégén szabad vagy. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezd a helyet, ahol külföldön élsz. Próbálj a lakósokkal beszélni, érdeklődd meg melyek a legszebb vidékek a környéken, amelyeket érdemes meglátogatni. A legtöbb ilyen helyre biciklivel is el lehet jutni, tehát ingyenes is. Miután felfedezted a környéket, a helyi közlekedés segítségével felfedezheted a szomszédos városokat. A legtöbb külföldi munkahely sűrűn lakott területen van, így hát könnyű lesz egyik városból eljutni a másikig.

Saját tapasztalatból mondom, hogy csodás dolog Hollandiából más európai városba kirándulni, még akkor is ha a hónap nagy részét ledolgozod, kivehetsz egy szabadnapot péntekre vagy hétfőre és városi kirándulásokra mehetsz. Mivel Hollandia Európa közepén helyezkedik el, elég könnyen el lehet jutni a legtöbb európai városba repülővel, kocsival vagy vonattal. Egy órába telik míg Eindhoven-ból vagy Amsterdam-ból Párizsba, Brüsszelbe, Londonba vagy Berlinbe érsz. A legtöbb repülőjegy csak 100 Euróba kerül, menet-jövet a low cost vonalakkal, Ryanair, Transavia és Wizzair.

Ideiglenesen külföldön dolgozni egy csodás alternatíva, ha úgy döntesz hogy külföldre kirándulsz és maximálisan kihasználod a lakóhelyed. Sajnos ez az életmód nem segíti elő a pénzspórlást.

4 Pénzre van szükséged!

Ha egy pontos pénzügyi terved van, és nem találtad meg a módját annak, hogy elegendő pénzt szerezz például egy autó vásárlására, vagy egy esküvőre, vagy a legújabb okos telefonra, amire régóta vágytál, akkor az ideiglenes külföldi munka ideális lehetőség számodra.

Ne várj arra, hogy hirtelen meggazdagodsz ha külföldön dolgozol, de néhány hónapi külföldi munka biztosan javítani fogja valamilyen mértékben a pénzügyi helyzetedet.

Amikor ideiglenesen külföldre utazol dolgozni ne várj arra, hogy olyan munkahelyet kapsz, amely hosszú távú kiképzést igényel. A legtöbb külföldi ideiglenes munkahely csak néhány napos kiképzést igényel. Amikor egy munkahely hosszabb kiképzést igényel, kellemetlen a munkaadó számára, ha pár hónap múlva otthagyod azt.

A legtöbb munkahely a logisztika, kitermelés és mezőgazdaság területén kapható. A logisztika területén olyan raktárakban dolgozhatsz, amelyek bevásárlóközpontokat látnak el termékkel, vagy olyan raktárakban, amelyeknek az online vásárláshoz van közük. A kitermelés területén a legtöbb külföldön rendelkezésre álló munkahely az élelmiszerekkel kapcsolatos, mint például munkás egy zöldséggyárban. Más külföldi ideiglenes munka a mezőgazdaságban van, szezoniális munka, mint az üvegházakban vagy növényeloszló központokban.

Ha pénzt akarsz szerezni, akkor a legjobb periódus a három hónap. A három hónap elegendő arra, hogy fedezd az utazási költségeidet – elutazás külföldre, ahol munkát találtál és vissza – és megtakarításra is lehetőség van. Életstílusod és a választott ország függvényébe várható módon körülbelül 400 Eurót takaríthatsz meg havonta.

4 Man reikia pinigų!

Amennyiben pénzt szeretnél külföldön megtakarítani, kerüld el a téli hónapokat. Télen, kivéve a decemberi hónapot, 25%-al kevesebb munkahely van, mint más évszakban. Tartsd szem előtt, hogy a munkaadónak nehéz annyi órát biztosítani, hogy megtakarítani is tudj a téli hónapokban. Jobb, ha olyankor méssz külföldre, amikor jobb az időjárás, például tavasszal vagy nyáron. Az ősz is egy jó időszak, ugyanis Black Friday ősszel van, a nagy cégek pedig ilyenkor az ünnepekre készülődnek.

A külföldi fizetés, órabér nem függ attól, hogy mennyit szeretnél külföldön dolgozni. A külföldi munkaadók be kell tartsák a minimális követelményeket, amelyeket a kormány és a munkáltatók írnak elő. Várható módón ugyanazt a fizetést kapod, mint azok, akik hosszabb időszakot maradnak és mint a helyiek, akiknek ugyanaz a munkahelyük.

Tartalom

Ezek szerint kinek ideális ideiglenesen külföldön dolgozni?

Azoknak, akik szeretnének külföldön dolgozni, de környezetük nem engedi, hogy sok időt töltsenek ott.

Az ideiglenes külföldi munka megengedi, hogy némi pénzt takaríts meg, és új helyeket fedezz fel kevés pénzzel. Továbbá jó lehetőség nemzetközi barátokat szerezni. Az új barátok és a különböző cégek nyújtotta tapasztalat kombinációja segíteni fog a sikeres szakmai élet elérésében.

Santrauka

Tehát szeretnél ideiglenesen külföldön dolgozni, de nem tudod melyik országot válaszd. Nézd meg a mi összehasonlításunkat: melyik EU-s országban érdemes dolgozni 2019-ben.

Gyakori kérdések, hogy miként szerezz ideiglenes munkát külföldön

Nyáron külföldre szeretnék kirándulni, lesznek számomra megfelelő állások?

Igen, azok a személyek, akiknek hosszútávú szerződésük van a külföldi cégekkel a nyár folyamán általában szabadságra mennek. Ahhoz, hogy ezeket a hiányokat fedezni tudják, nyári periódusban elég sok állást hirdetnek meg egyetemistáknak.

Néhány hónapra külföldre szeretnék menni, tudnának nekem munkát szerezni?

Igen, vannak olyan cégek külföldön, amelyek kimondottan szeretnek olyan embereket alkalmazni, akik rövid ideig maradnak. Van jó néhány cég, amelyeknek főleg az ünnepek előtt több emberre van szükségük, de csak néhány hónapra. A Qbis közvetítő ügynökség majdnem mindenkinek tud állást szerezni, aki ideiglenesen külföldön szeretne dolgozni.

Kamile Kastickaite
Kamile Kastickaite
“Aš tikrai nesigailiu išvažiavusi dirbti į užsienį per "Qbis" agentūrą. Jie man surado gerą darbą į kurį galėjau išvažiuoti po poros dienų nuo darbo pokalbio (kaip ir norėjau). Darbas kurį man "Qbis" surado buvo nesunkus ir pelningas. Tikrai daugeliui žmonių rekomeduoju šia agentūrą ir pati tikiuosi dar kada nors per ją išvažiuoti dirty į užsienį.”
24.06.2019

Találhat munkát külföldön?

  • Fizikailag alkalmas vagy
  • motivált
  • Szeretnél különböző országokból származó emberekkel dolgozni és élni
  • Szeretnél legalább havi 1750 eurót keresni

Csodás, a Qbis segíthet neked külföldön munkát találni

Szerezz egy munkaajánlatot

Kérjen több információt külföldi munkavégzéshez

Szerezzen személyre szabott informácit a Qbis-tól.